ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ

 

Регионът на градовете Сопот и Карлово е изключително богат на забележителности. Тук историята на България витае във въздуха.

1. Сопот е родното място на великия български поет и писател Иван Вазов.

Там той прекарва детството и юношеството си, оставили най-дълбоки следи в жизнения и творческия му път.
Посетете къща-музей "Иван Вазов".

Полезна информация - къщата на Иван Вазов

 

 

2. Дядо Стояновата воденица се намира до пътя, водещ към началната станция на седалковия лифт, в северозападния край на града.

Историческата воденица от Вазовия роман „Под игото“ показва интериор от типичната воденица караджейка. В нея е стаята на дядо Стоян със съхранения си интериор, както и работното помещение. В близост до Воденицата е и маркираният любим камък, на който е присядал народният поет Иван Вазов. Акценти в екстериора са поставените пънчета и маси за сядане, излагане на стари битови и етнографски елементи, демонстрация на мелене на зърно, предлагане на кафе по мелничарски, месене на място, хляб, сладка, оформяне на щанд за сувенири.

Полезна информация - Дядо Стояновата воденица

 

3. Аневско кале е крепост от 12-14 век.

Крепостта е била част от родовите владения на братята Смилец, Войсил и Радослав, отъждествявана със средновековния град Копсис. Най-високо се намирала централната цитадела, която имала съоръженията нужни за самостоятелна отбрана. Разкопките показали, че в крепостта имало и манастирски комплекс с църкви, както и няколко самостоятелни църкви.
Посетете Аневско кале, с. Анево, 2, 6км, 5минути с кола.

Полезна информация - Анвеско кале (крепост 12 - 14 век)

 

4. Сопот е бил важно средище в дейността на Васил Левски.

На 7 декември 1858 г. той приема монашеството и името Игнатий в Сопотския манастир „Св. Спас“ под мантията на йеромонах Кирил. В Сопотския мъжки манастир Левски създава първия монашески революционен комитет още през 1869 г. с председател игумена отец Рафаил, приятел на Апостола.
Посетете манастирът "Св. Спас".

Полезна информация - Манастира 'Св. Спас'

 

 

5. Църквата “Св. Св. Петър и Павел” е изградена в гр. Сопот и се намира в непосредствена близост с девическия метох “Въведение Богородично” - едно от основните скривалища на Васил Левски в района.

Църквата е изградена през 1846 г. под ръководството на майстор-строител – Никола Троянов от Брацигово. По време на Руско-турската война, Сопот е напълно опожарен, а населението му избито или прогонено. Пламъците не пощадяват и църквата “Св. Св. Петър и Павел”. През 1879 г., църквата е напълно възстановена.
Посетете църквата “Св. Св. Петър и Павел” и метоха "Въведение Богородично".

Полезна информация - Църквата 'Св. Св. Петър и Павел'

 

 

6. Национален музей "Васил Левски" - родната къща на Апостола.

Работи целогодишно. Това е 44-ят от Стоте национални туристически обекта, Български туристически съюз.
Посетете Национален музей "Васил Левски" - Карлово, 4, 9км, 8мин. с кола.

Полезна информация - Национален музей 'Васил Левски'

 

 

7. Общински исторически музей — Карлово.

Музеят е отворен целогодишно. Има печат за книжката на Българския туристически съюз за 100-те национални туристически обекта.

Полезна информация - Общински исторически музей

 

 

8. Към музея са и Етнографска експозиция в Мазаковата къща и Даскал Ботьовата къща.

Мазаковата къща се намира в Стария град и е архитектурен и исторически паметник на културата, построен около 1848 г. В нея е разположена постоянна етнографска експозиция, представяща оригинални тъкани, народни носии от Карловско, домашни занаяти и др. Пресъздаден е типичният градски бит, характерен за богатите карловски фамилии. Даскал Ботевата къща може да се посети при заявка в Историческия музей.


Полезна информация - Мазаковата къща

 

 

9. Център за занаяти и културни традиции – Бухаловият хан.

Сградата на Бухаловия хан е построена в средата на ХІХ век и е едно от най-интересните и красиви здания в града. В хана някога се е събирал революционният комитет, основан от Васил Левски. Днес тук посетителите могат да се докоснат до творчеството и майсторството на местните дърворезбари, ножари, гравьори, медникари, бъчвари, иконописци, да опознаят великолепието на калоферската дантела, на тъкачеството, изкусното плетиво, както и изработката на кукерски маски.

Полезна информация - Център за занаяти и културни традиции 'Бухаловия хан'

 

 

10. Архитектурно–исторически резерват „Старият град”.

Въпреки навлизането на съвременното строителство, в старата част на града са запазени около 115 къщи, обявени за паметници на културата. Малка част от тях са отворени за посещение и разхождайки се из тихите калдъръмени улички, посетителите могат да се насладят на красивите фасади на къщите, дървените порти и кепенци, стенописите по зидовете, китните дворове с асмите и чемширите.

Полезна информация - Архитектурно-исторически резерват 'Стария град'

 

 

Развлечения

1. Въжена линия, която се намира в приключенски парк „Шамбала” ви издига на 850м височина, от където се открива цялата долина. Можете да опитате също и зорбинг, парапланеризъм, планинско колоездене и маунтинборд.

2. Възможност за полет с  парапланер с инструктор.

3. Разходка по неописуемо красивата екопътека край Калофер.

5. Басейн - на 1 км. от къщата за гости.    

Всяка година на празника „Св. Атанасий“ (18 януари) в двора на църквата „ Свети Петър и Павел“ се прави и раздава курбан от общината за здраве и благополучие на жителите на общината.

Ежегодно на 9 юли се провеждат и Вазовите тържества по случай рождения ден на народния поет, а на всеки 5 години се дава и Вазовата награда за литературно творчество.

Ежегодно в град Сопот на територията на Европейския център за екстремни спортове и медитация Shambala се провеждат национални, международни и световни състезания по парапланеризъм. Посещават се от състезатели от цял свят като Гърция, Турция, Румъния, Македония, Сърбия, Австрия, Германия, Украйна, Унгария, Австралия, САЩ, Корея, Япония, Китай и др.